Supervisie als methode wordt gebruikt in de meeste huisartsopleidingen. Zij is gericht op het vergroten van de reflectie en op zelfsturend leren. Voor gevestigde huisartsen kan individuele supervisie helpend zijn om een beroeps gerelateerd probleem of vraagstuk op te lossen. Ik geef zowel supervisie in een groep, als individueel. Supervisie wordt met tussenpozen gegeven, maximaal tien tot twaalf keer, naar behoefte.
Voor meer informatie over Coaching volgt hieronder de tekst van de website Coaches voor Medici -de Vereniging NHG Supervisoren/Coaches-. Zie ook www.coachesvoormedici.nl
Supervisie is een uitstekende methode om, gedurende een afgebakende periode, in weerwil van alle drukte, aandacht voor uw persoonlijk professioneel functioneren prioriteit te geven. Dit resulteert vrijwel altijd in hernieuwde energie, nieuwe inzichten en praktische veranderingen in de wijze van praktijk voeren. Het NHG bijvoorbeeld adviseert haar leden (huisartsen) eens in de 7 jaar in supervisie te gaan om de “zaag scherp te houden” (uitdrukking van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief Leiderschap).
- Zelfsturend wil zeggen dat de supervisant in volstrekte vrijheid zijn of haar leerdoelen kiest
- Ervaringsleren wil zeggen dat de werkervaring altijd vertrekpunt is
- Integratie van denken, voelen en handelen binnen de persoon van de professional. Een goede afstemming leidt tot optimale prestaties en geeft energie.
- Integratie van persoon, beroep en maatschappij: hoe verhoud ik mij tot de eisen die mijn beroepsgroep aan mij stelt? En hoe verhoud ik mij tot de eisen die de maatschappij aan mijn beroepsgroep stelt? Ook hier leidt een harmonieuze verhouding tot plezier in het werk en een goede beroepsuitoefening.
- Conflicten met patiënten, assistentes,verpleegkundigen, collega’s
- Werkdruk; balans werk-privé
- Afgrenzen van verantwoordelijkheid en taken
- Eisende en(of) agressieve patiënten of familie van patiënten
- Zorg voor terminale patiënten, euthanasie
- Feedback geven; leiding geven
- Angst voor fouten