BHUTAN, REIS NAAR HET GELUK

Deel1:

Tien dagen vol zelfsturend leren in de vorm van begeleide intervisie met als hoofdthema’s MINDFULNESS en POSITIEVE PSYCHOLOGIE, meditatie training en/of  individuele coaching(optie) in de Himalaya. Ervaren en oefenen met het actief sturen van je aandacht enerzijds, met een open en niet oordelende houding tegenover je eigen innerlijke ervaringen en je omgeving anderzijds. Met een groepje huisartsen/specialisten ronddwalen in het prachtige Bhutan, het land van het Geluk. De prachtige wandeltocht naar het Tigers Nest, de tempel van de 2e Buda. Je bent ondergedompeld in het Boeddhisme, de oorsprong van Mindfulness. Vriendelijke Bhutanezen, ontzagwekkende tempels en Dzongs, prachtige vergezichten en exotische Aziatische geuren aan de voet van het dak van de wereld. Het klimaat overdag rond 20 graden met vaak zon en strakblauwe lucht. Experimenteren met Mindfulness en meditatie. Ontspannen werken aan je droom. Na afloop weer een opgeladen accu, nieuwe tools, nieuwe ideeën of  misschien een veranderd perspectief. Weer aan het roer met een gerichte (bewuste) koers. Plek voor maximaal 9 huisartsen/specialisten. Accreditatie  32 intercollegiale toetsgroeppunten.

Deel 2:

Deze reis is voor oud-cursisten. Een verdiepende Mindfulness reis op zoek naar wat geluk voor jou betekent. Veel meditatie gecombineerd met intervisie met je collega’s.  Mooi concept waarbij alle lagen van je persoonlijkheid in het licht komen. Daarnaast een nieuwe manier van goed luisteren en vragen stellen tijdens de intervisie. En als je terugkomt heb je een begin gemaakt met ‘Geweldloze Communicatie’ en ‘Deep Democracy voor groepen’ volgens M. Ghandi en N. Mandela.

Wat is geluk voor jou? Waar is het begin? Is er een eind? Is het groot of klein? Is het tastbaar?

De reis naar het land van Geluk wordt verzorgd door reisbureau Snow Leopard te Den Haag of met Outsight Travel.  De begeleiding van de intervisie (waarvoor ongeveer 32 accreditatiepunten) is door Vincent Muller, coach-supervisor NHG.

Bhutan

Kosten begeleiding bedragen 2400 euro inclusief kosten terugkomdag.  De kosten reis ongeveer 4150 euro inclusief vlucht . Alles aftrekbaar als nascholing.

 

Oud reisschema van 2017 als voorbeeld: 

Het hier beschreven reisschema is dé manier om in korte tijd ‘in de ban van’ Bhutan te geraken. Een wandeling naar het Tijgers-nest (Taksang Lakhang), de steden Paro, Thimphu, Punakha én het Black Necked Crane Festival in de Phobjikha-vallei maken ook dit tot een reis met louter hoogtepunten!

Dag 1, donderdag, 3-11-2016: Amsterdam – Delhi

Dag 2, vrijdag 4-11-2015: Delhi – Paro (Bhutan)

De vliegreis die staat geboekt bij Druk Air, de nationale luchtvaartmaatschappij van Bhutan is de vlucht KB 205. Vertrek uit Delhi 12.05 uur, aankomst in Paro 14.55 uur. De vliegreis duurt dus iets meer dan een uur. Naarmate de vlucht vordert wordt het uitzicht aan de linkerzijde van het vliegtuig steeds indrukwekkender. Ongeveer 20 minuten voordat de landing naar Paro International Airport wordt ingezet vormt het ‘Dak van de Wereld’ het decor. Maar liefst vijf bergen hoger dan 8000 meter zijn te zien: Cho Oyu, Mount Everest, Lhotse, Makalu en Kangchenjunga, een unieke ervaring!

Vlak voor aankomst in Bhutan zien we met een beetje geluk de Bhutanese toppen van Jichu Drake en Jhomolhari. Deze laatste twee bergen zullen we van dichtbij gaan aanschouwen tijdens de geplande trektocht tijdens de reis.

Na de zeer nauwkeurige paspoort- en visum-contrôle haalt u uw bagage van de band en loopt naar de uitgang van de luchthaven-terminal. Uw avontuur in één van de meest bijzondere landen van de wereld kan beginnen!
Buiten de terminal wordt u opgewacht door uw gids die u naar uw auto brengt. Indien de tijd het toelaat krijgt u alvast een korte introductie over de Paro-vallei. Zeker zullen de heldere lucht en het heldere water van de Paro Chhu (rivier) opvallen. Daarnaast is de Paro Dzong een niet te missen bouwwerk. De dzong, met de markante houten brug over de Paro Chhu is ‘wereldberoemd’ geworden door Bertolucci’s filmopnamen voor de film Little Buddha.

De dag eindigt in uw Hotel Metta Resort. De hotels in Bhutan zijn geboekt op basis van ontbijt, lunch en diner en op basis van 2 personen per kamer.
Voor of na het diner bespreekt u uw reis met de gids en de activiteiten die voor de volgende dag gepland zijn.

NB: In Bhutan zijn zoveel bezienswaardigheden, téveel om deze allemaal te bezoeken. Daarnaast heeft de reis ook een ander doel. Met de reisleiding zal dus de exacte invulling van de dagen besproken worden.

Paro Dzong

Dag 3, zaterdag 5-11-2016: Excursie Taksang Lakhang en/of sightseeing Paro Vallei

Sightseeing in de Paro vallei betekent zeker dat er een excursie naar het Taksang Lakhang klooster (ook wel bekend als ‘tijgersnest’) op het programma staat.
Een korte rit leidt naar het pijnboom-bos waar de wandeling naar Taksang begint. De stevige wandeling duurt zo’n 3 à 4 uur en loopt vrijwel overal bergopwaarts. Het klooster hangt aan een enorme rotswand 800 meter boven de Paro vallei. De tempel is gebouwd in 1692 door een historisch persoon genaamd Gyaltse Tenzin Rabgye. De gids zal ter plaatsen alles over deze geestelijke vertellen.

Men gelooft dat de grote heilige Padmasambhava hier in the 7e eeuw op een vliegende tijger kwam om drie maanden in de grot te mediteren. De demonen probeerden hem tegen te houden. Hij slaagde er echter in het Boeddhisme te laten overwinnen in de Paro vallei.
Aan het einde van de 17e eeuw werd op deze plek een klooster gebouwd als pelgrimsoord voor de Bhutanezen; zij dienen allemaal eens in hun leven het klooster te bezoeken.

Vandaag kan ook een bezoek aan Paro Dzong worden gebracht of aan Paro ‘stad’ indien daar nog voldoende tijd voor is. Overnachting in Hotel Metta Resort, volpension (O, L, D).

Taksang Lakhang

Dag 4, zondag 6-11-2016: Paro – Thimphu

Uw vervoer staat klaar om u met uw gids van Paro naar de hoofdstad Thimphu te brengen. Er zijn meerdere plaatsen die bezocht kunnen worden op weg naar Thimphu. Allereerst kunt u stoppen bij de Rinpung (Paro) Dzong. Bij Esuna village kunt u een korte wandeling maken naar de Tachogang Tempel, u steekt hiervoor een prachtige oude brug over.

Voordat u Thimphu binnen rijdt is een bezoek aan Simtokha Dzong mogelijk, de eerst gebouwde Dzong in Bhutan (1627 – 1629) door Shabdrung Ngawang Namgyel, de heerser die Bhutan verenigde tot één staat. Reistijd Paro – Thimphu, circa 2-3 uur.

In Thimphu gebruikt u de lunch, u bezoekt de Memorial Chorten Stupa en u heeft tijd om door de binnenstad te wandelen. Bespreek vooral met uw gids wat leuk is om te doen en kies vooral wat u zelf aanspreekt. Diner kan gebruikt worden in de stad of in het hotel. Bespreek vandaag ook uw programma voor morgen alvast. U verblijft in de stad in Hotel Peddling (In-town), O, L, D.

Dag 5, maandag, 7-11-2016: Thimphu

Vandaag heeft u de gehele dag de tijd om met uw gids de hoofdstad van Bhutan te verkennen. Slechts een paar voorbeelden van de vele bezienswaardigheden die u kunt bezoeken: The Zorig Chusum School of 13 traditional arts/crafts’, The Royal Textile Museums and Academy’, ‘The Centenial Farmer’s Market’, waar trotse Bhutanezen u hun landbouwproducten tonen.
Natuurlijk bezoekt u de Kuensel Phodrang waar een gigantisch beeld van Buddha Dordenma wordt gebouwd. Geniet van het panoramische uitzicht over Thimphu.

De Trashichhodzong is pas in de namiddag geopend voor bezoekers, want het is de werkplek van de koning en de premier van Bhutan.

Wilt u een avondje ‘uit’ in Bhutan? Ook dat is mogelijk. Er zijn in Thimphu voldoende leuke bars en muzieklounges waar jonge muziekanten elkaar treffen. Wilt u zelf optreden? Dat kan ook in één van de karaoke bars die Thimphu rijk is. Hotel Peddling (In-town), O, L, D.

Dag 6, dinsdag, 8-11-2016: Thimphu – Punakha

Tijdens de 3 uur durende rit (72 km) van Thimpu naar Punakha passeert u de Dochula (La = pas) op 3100 meter hoogte. Op de pas treft u naast ontelbare gebedsvlaggen de 108 Wanggyal Chortens.
De chortens zijn gebouwd door de 4e koning van Bhutan. Bij mooi helder weer ziet u de oostelijke Himalaya keten, inclusief de hoogste berg van Bhutan: Mount Gangar Puensum, 7520 meter hoog. U daalt af over een weg met vele bochten naar de warmere, lager gelegen Lobesa-vallei, ook wel Punakha-vallei genoemd. Er wordt hard gewerkt om de weg te verbreden om de rit van Thimphu naar de vallei iets te veraangenamen.

Het zal van de tijd afhangen waar geluncht wordt.
Misschien brengt u eerst een bezoek aan de ‘fertility temple’, waar ooit het meest charmante en excentrieke personage uit de Bhutaanse geschiedenis woonde: ‘The Divine Madman’. De tempel heet eigenlijk Chhimi Lhakhang en uw gids zal alle verhalen rondom ‘The Divine Madman’ en z’n Lakhang graag aan u vertellen.
In de middag is het verder misschien wel fijn om even ‘niets’ te doen, want de volgende dag staat er weer van alles op het programma. Zoals steeds, u bespreekt de mogelijkheden met uw gids. Overnachting in Punatsangchhu Cottages, O, L, D.

Dag 7, woensdag, 9-11-2016: Punakha

De Punakha-vallei is een heerlijke vallei om een dag in rond te rijden en te wandelen. Allereerst is er de Punakha Dzong. Misschien wel de mooiste Dzong in heel Bhutan, op de plek waar twee rivieren samenstromen, de Mo Chhu en de Po Chhu.
De Punakha Dzong was tot 1955 de belangrijkste Dzong omdat vanuit deze Dzong geregeerd werd. Nu is het een plek waar monniken in de winter verblijven. Het fort is een voorbeeld van de prachtige architectuur van Bhutan. Het ‘overleefde’ verschillende branden en een aardbeving. Het hield ook stand na diverse ijskoude winterse overstromingen. Elk jaar in februari vindt hier de Punakha Serda met een processie plaats en wordt de overwinning gevierd op de Tibetanen.

Verderop in de vallei kunt u een wandeling (zeer aan te bevelen!) maken naar de Khamsum Yuelley Namgyal Stupa, alweer een fantastisch voorbeeld van de fijne architectuur in Bhutan.
Bezoek de Nalanda Monastic School waar ongeveer 100 monnikken wonen. Kom in contact met de monnikken, ze vinden het fantastisch om in het Engels met bezoekers te spreken en meer te weten te komen over hoe het bij ons in Nederland gaat.

Na een lange en misschien vermoeiende dag rijdt u terug naar uw hotel. Punatsangchhu Cottages, O, L, D.

Dag 8, donderdag, 10-11-2016, Punakha – Phobjika-vallei – Gangtey

Het eerste deel van de transfer zal richting Pele La verlopen, maar vlak voordat de pas in zicht komt neemt u de afslag richting Phobjika Valley. De vallei wordt ook wel de Gangtey-vallei genoemd, naar het Gangtey Gompa (Klooster). De ontwikkeling van industrie is hier gestopt, omdat de vallei het leefgebied is van de bedreigde vogelsoort de Black-Necked Crane. Een bezoek aan de ‘Crane Observatory’ is de moeite waard. Reistijd met de bus, 2,5-3 uur.

In de vallei kunt u een mooie, korte wandeling maken. De wandeling is ongeveer 4 kilometer lang, door het leefgebied van de kraanvogels. De wandeling eindigd bij de populaire Gangtey Gompa Monastic School.

NB: Als u het leuk vind om in contact te komen met de lokale bevolking raden wij het aan om te verblijven op een boerderij van een lokale familie. Zo ervaart u hoe de Bhutanese bevolking leeft. De vrouw des huizes heet u hartelijk welkom want Bhutanezen staan bekend om hun gastvrijheid. De boerderijen zijn basic ingericht, maar dat is voor één nacht vast te overzien.

Overnachting in hotel, Gakiling of Dewachen, óf Sonam Home Stay, danwel tented camp, O, L, D.

Dag 9, vrijdag, 11-11-2016, Black Necked Crane Festival in Gangtey – Wangdue

Het jaarlijkse Black-Necked Crane Festival wordt gevierd in de Gangtey Gompa in de Phobjikha vallei. Tijdens het festival word door de Bhutanese bevolking gevierd dat de bedreigde maar majesteuze vogel is aangekomen om te overwinteren.

Het Festival wordt georganiseerd om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om de natuur, in de vorm van de bedreigde Black-Necked Crane, te beschermen.
Dit festival is inclusief culturele programma’s zoals volkszang (door schoolkinderen) en (gemaskeerde) dansen die uitgevoerd worden door monniken in schitterende kledij.

Laat u verrassen door ieder moment en vraag uw gids om uitleg indien gewenst. Het programma begint normaal gesproken rond 09.00 uur en duurt tot laat in de middag.
Geniet van deze bijzondere dag vol festiviteiten!

In de namiddag stapt u in uw bus die u via Wangdue (ook wel Wangduephodrang, Wangdi of Wangdiphodrang genoemd) weer naar Punakha brengt. Op deze manier is de transfer retour naar Paro, die morgen op het programma staat een stuk korter en is er nog wat tijd om Paro Town te bezoeken.

Reistijd circa 2,5 uur, overnachting in Punatsangchhu Cottages, O, L, D.

Dag 10, zaterdag, 12-11-2016: Wangdue – Paro

U rijdt vandaag terug naar het beginpunt van de Bhutan-reis: Paro. Zijn er plekken die u op de reis oostwaarts noch niet heeft bezocht en die u nog wilt zien, bespreek het met uw gids.
De reistijd bedraagt in principe 3-4 uur, dus in de middag moet er nog ruimte zijn voor een bezoek aan Paro Town voor bijvoorbeeld wat laatste souvenir-inkopen.

Het nemen van een ‘herbal hot-stone bath’, een bad dat helpt tegen bijvoorbeeld spierpijn, maar tegelijkertijd ook rustgevend is voor de geest, behoort ook tot de mogelijkheden!
Indien u ’s avonds Paro nog wilt bezoeken dan kan dat, al gaan de meeste winkels vroeg dicht. Metta Resort, O, L, D.

Dag 11, zondag, 13-11-2016: Vertrek uit Bhutan, vliegen van Paro naar Delhi

Vroeg op vandaag! Check-in voor de vlucht naar Delhi begint circa 2 uur voor vertrek. De vlucht vertrekt -als de omstandigheden goed zijn- om 09.10 uur.
Uw chauffeur en gids brengen u naar de luchthaven. Zij nemen afscheid van u bij de terminal en wensen u een goede thuisreis!

Geboekte vlucht is de KB 204, vertrek 09.10 uur, aankomst in Delhi om 11.00 uur.

Na aankomst in Delhi is het een lange dag en avond wachten op de KLM-vlucht die u naar huis brengt. Visum-fomaliteiten voor India behelzen een berg papierwerk en zijn nogal tijdrovend. Indien u de middag en de avond in Delhi door wilt brengen, dan zal er een visum aangevraagd moeten worden.

NB: Check de laatste ontwikkelingen op visum-gebied met ons.

Dag 12, maandag, 14-11-2016: Delhi Airport tot vertrek

De geboekte thuisreis is de KL 872, vertrek 03.15 , aankomst in Nederland op Schiphol Airport om 07.15 uur.

Data 2017 
4-15 november 
Data 2018 
4-15 november
15-26 november 
DATA 2019 
4 november – 15 november 2019 deel 1
(8 deelnemers ingeschreven, VOL)

2020 reis afgelast in verband met de Corona pandemie

DATA 2021  afgelast ivm Corona pandemie

DATA 2022

maandag 27 oktober t/m vrijdag vrijdag 7 november deel 2; 5 deelnemers ingeschreven

vrijdag 5 november t/m dinsdag 16 november 2022, deel 1; 4 deelnemers ingeschreven, nog twee open plaatsen

dinsdag 17 november t/m zaterdag 28 november, deel 2; 6 deelnemers ingeschreven

 

Ik ben gestopt met de nascholingsreizen naar alle bestemmingen. 

 


Nadere informatie: Vincent Muller 06 53857963;