Jordanië

Jordanië, Dana, Petra en Wadi Rum woestijn

Een week vol zelfsturend leren in de vorm van begeleide intervisie en training. De centrale thema’s zijn Mindfulness en Positieve Psychologie. Met huisartsen en medisch specialisten samen ronddwalen in het indrukwekkende Petra, met uitzicht vanaf de offerplaats, hoog op de berg het graf van Aaron. Een aantal dagen en nachten in de Wadi Rum woestijn, in tent en onder een deken onder de sterren. Met de jeep je verplaatsen, en te voet. Snorkelen in de Golf van Akaba, drijven in de Dode Zee. Plek voor maximaal acht enthousiaste artsen. Accreditatie 32 uur intercollegiale toetsing/intervisie voor medisch specialist en huisarts, via het NHG.

Wind en zand in je haren, zon in je gezicht, slapen onder een prachtige sterrenhemel, in het Nu! Om vooral te overdenken: waar kom je vandaan, wat heb je ervaren, wat heb je nu nodig en hoe wil je je toekomst inrichten.

Na een half jaar is er een terugkomdag op de Veluwe, met kampvuur, hoe is het je vergaan, weer terug in het werk en je gezin; wat helpt, wat is gelukt? Waar kan je verder groeien? 32 punten intercollegiale toetsing en algemene nascholingspunten in totaal.

 

REISBESCHRIJVING:

Madaba town hotel

dag 1 
Merhaba! Welkom in Jordanië! Bij aankomst op de luchthaven word je door onze lokale partner ontvangen en naar Madaba gebracht, een rit van ongeveer een half uurtje. Je overnacht in een kleinschalig familiehotel aan de rand van het historische Madaba. Het stadje was rond het begin van de jaartelling een belangrijk religieus centrum. De Byzantijnen bouwden er elegante kerken met intrigerende mozaïeken. Vandaag de dag is het een knus plaatsje vol minaretten en Byzantijnse kerktorens en mysterieuze kapelletjes. Je verblijf niet alleen in Madaba vanwege de byzantijnse bouwwerken, maar ook vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Amman en de Dode Zee (beide op slechts één uur rijden). De kamers zijn netjes ingericht met televisie en airconditioning en hebben een frisse badkamer. De service is er met een gemeende glimlach en vanuit je hotel wandel je zo naar het centrum. Zig zag langs groene rotsheuvels

Dag 2 
Je vervolgt je reis naar het grootste natuurreservaat van Jordanië; Dana. Het landschap is onverwacht afwisselend; van hoge donkergroene heuvels tot de zandige uitlopers van de woestijn. Trek je wandelschoenen aan voor een actieve natuur escape tijdens je reis. Je rijdt over slinger weggetjes naar Dana Village, de enige nederzetting in deze natuurwoestenij. Onderweg maak je een stop bij de Dode Zee waar je het moeiteloos dobberen in het zoute water zult gaan ervaren. In Dana overnacht je in een eenvoudig hotel, dat het moet hebben van de spectaculaire uitzichten over de omliggende weilanden en de grootste kliffen en rotsformaties in de verte. De sfeer is er gemoedelijk. De eigenaren behandelen je als vrienden, en we voelden ons hier ook helemaal thuis. Wij genoten met een kopje bedoeïenenthee in de handen vanaf een van de terrassen van het hotel van de rust en weidsheid van Dana. Omdat er in de omgeving weinig eetgelegenheden zijn, raden we je aan hier ‘s avonds te dineren.

Dag 3
De volgende ochtend vertrek je voor een trektocht van zes uur van de groene hoogte naar het ruige dal. Een behoorlijk tocht dus; intensief door de warmte ; de route voert langzaam bergafwaarts tot Feinan Lodge dat op het laagste punt ligt. Bij deze lodge wacht een stoere 4x 4 jeep je op om je terug te brengen naar he hotel in Dana village.

Dag 4 en 5 
Wereldwonder Petra.  De deels uit rotsen gehouwen oude hoofdstad van de Nabateeërs, was een knooppunt van verschillende handelsroutes. De belastingopbrengsten maakten de heersers schatrijk, wat te zien is aan de imposante gebouwen en grafmonumenten. Je verblijft hier drie nachten in Wadi Musa, het toeristische plaatsje aan de toegangsweg naar Petra.
Vanuit je hotelkamer kun je de rotsen van Petra al aan de horizon zien liggen.

Dag 6
Niet veel verderop ligt een van de meest uitzonderlijke woestijnlandschappen van het Midden‐Oosten. Wadi Rum is een veelkleurig geërodeerd rotslandschap met een unieke eigen flora en fauna. Je doorkruist Wadi Rum in deze bouwsteen in een stoere 4×4 jeep en per kameel. Verweg van de grotere kampen met folklore avonden aan de rand van de woestijn, is dit volgens ons dé plek om van de stilte van de woestijn te genieten. Je verblijft hier één nacht in een eenvoudige bedoeïenentent middenin de woestijn. Hier geen douche of toilet, maar wel een duizelingwekkende sterrenhemel. ’s Avonds genoten wij van een bijzonder lekkere maaltijd die, in afgesloten pannen, diep in het mulle zand voor ons gestoofd werd.
Wanneer je de jeepsafari verlengt naar vier uur (€ 26,‐ p.p.) rijd je nog iets dieper de woestijn in. Je bezoekt dan de natural bridges en hebt de mogelijkheid tot sandboarden!

Op dag 7   trek je met een gids te voet door de Wadi Rum woestijn. Na dat je hebt ontbeten start je met een goed gevulde buik met wandelen. De tocht brengt je langs natuurlijke rotsbruggen als Um Frouth en Little Bridge, door wind en zand zijn deze bruggen uit de rode rotsen ontstaan. Die nacht slaap je beschut tegen een overhellende rotswand onder de sterren, een  fantastische ervaring.

Dag 8 
Dan reis je verder naar Aqaba, aan de Rode zee, in het uiterste zuiden van Jordanië. Omdat wij de stad Aqaba niet bijzonder vonden, hebben we hier gekozen voor een kleinschalig duikershotel vlakbij het strand, op 15 kilometer van het centrum. Je kamer is basic ingericht maar wel van alle gemakken voorzien én meestal met uitzicht op zee. Wij vielen voor de knusse sfeer, het vriendelijke personeel, het zwembad en de goede duikvoorzieningen. Wij zorgen ervoor dat er snorkelspullen voor je klaarliggen, zodat je de kleurrijke onderwaterwereld zelf kunt ontdekken.

Dag 9
Dan is het alweer tijd om afscheid te nemen van het land der wereldwonderen. Op je laatste dag in Jordanië word je bij je hotel opgehaald en naar de luchthaven van Aqaba gebracht. Een rit van ongeveer 20 minuutjes. Vanuit hier vlieg je, via Amman, terug naar huis waar je aankomt met een berg aan Arabische herinneringen.

Een half jaar later is er een terugkom zaterdag op de Veluwe, met kampvuur; hoe is het je vergaan, weer terug in het gezin en werk; wat helpt, wat is gelukt? Waar kan je verder groeien?
Je vliegt van Amsterdam naar Amman, waarvandaar per busje naar Madaba, Dana,Petra, Wadi Rum, Aqaba en weer terug via Amman naar Amsterdam.

Accreditatie 32 uur, tevens geldig als intercollegiale toetsgroeppunten. Kosten begeleiding 2.540 euro (incl.BTW) door supervisor-coach. Kosten reisbureau Outsight vlucht plus landreis ongeveer 3.100 euro. Extra kosten in Jordanie los van reisbureau ongeveer 400 euro. Alles aftrekbaar. Terugkomdag in prijs inbegrepen. 


DATA 2014vrijdag 18/4/2014 – zaterdag 26/4/2014: zeven deelnemers, afgerond met prachtige feedback
vrijdag 24/10/2014 – zaterdag 1/11/2014: Ingeschreven: 8 deelnemers (groep compleet)
DATA 2015zaterdag 24 oktober – zondag 1 november: vol  Ingeschreven:  1 Jeugdarts in opleiding ;  7 huisartsen; 1 verpleegkundig specialist Totaal 9. VOL
DATA 2016vrijdag 1 april – zaterdag 9 april (5 inschrijvingen)
zaterdag 24 september – zondag 2 oktober (8 inschrijvingen) VOL
DATA 2017Vrijdag  7 april – zaterdag 15 april, deel 1 (7 inschrijvingen, compleet)
Zaterdag 30 september – zondag 8 oktober, deel 1 (5  inschrijvingen, 2 opties)
DATA 2018vrijdag 20 april – zaterdag 28 april deel 1 (6 deelnemers ingeschreven) VOL
DATA 201912 april – 20 april 2019 Deel 1 (8 deelnemers, VOL)
4 oktober – 12 oktober 2019 Deel 1 (8 deelnemers, VOL) 

2020 reizen vanwege Corona afgelast

2021
Vrijdag 1 oktober t/m Zaterdag 9 oktober, deel 1.
(zes deelnemers ingeschreven, groep compleet) 
2022
Geaccrediteerde Nascholingsreis voor artsen in Jordanie, deel 1
vrijdag 15 april t/m 23 april 2022, deel 1 (zes deelnemers ingeschreven) 
vrijdag 30 september t/m zaterdag 8 oktober 2022, deel 1 (8 deelnemers ingeschreven)
2023
Geaccrediteerde Nascholingsreis voor artsen in Jordanie, deel 1
vrijdag 6 oktober t/m zaterdag 14 oktober 2023, deel 1 (6 deelnemers ingeschreven) complete groep

2024

Geaccrediteerde Nascholingsreis voor artsen in Jordanie, deel 1

De reizen zijn geannuleerd vanwege de oorlog in GAZA. 


Richtprijs Reisbureau, landreis inclusief vliegreis,  ongeveer 2.400,- euro(prijzen 2023). Lokale extra kosten bezoek Petra en maaltijden en drank: 350.- euro. Prijs begeleiding inclusief kosten terugkomdag 2600,- Euro.  Alle kosten aftrekbaar (als nascholing) van de inkomsten belasting.

Begeleider deze week: Vincent Muller, huisarts en supervisor/coach Nederlands Huisartsen Genootschap

Aanmelding individueel of per groep(je).

Nadere informatie: 06 53857963;